volum
- VOLÚM, volume, s.n. I. 1. Spaţiu pe care îl ocupă un corp. ♦ Număr care exprimă măsura unei mărimi tridimensionale. 2. Masă de apă debitată de o fântână, de un izvor, un râu, un fluviu. 3. Cantitate de bunuri economice; proporţiile unei activităţi. 4. Forţă, intensitate, amploare a sunetelor emise de o voce sau produse de un instrument muzical. ♦ Nivel de intensitate sonoră al semnalelor auditive în transmisiile de telecomunicaţii. II. Carte (legată sau broşată) având în genere mai mult de zece coli de tipar; fiecare dintre cărţile care alcătuiesc împreună o lucrare unitară; tom. [Pl. şi: (înv.) volumuri] – Din fr. volume, lat. volumen, -inis.
- Sinonime: VOLÚM s. I. 1. capacitate, mărime. (~ al unui pahar.) 2. v. capacitate. 3. v. gabarit. 4. v. dimen-siune. 5. amploare, forţă, intensitate. (Are o voce de un ~ impresionant.) 6. cantitate. (Necesită un mare ~ de muncă.) II. 1. tom. (Carte în mai multe ~.) 2. v. carte.
- Ortografie: volúm s. n., pl. volúme; abr. vol. (tom)/ V (geom.)
Exemple pentru volum
- Lipseşte un volum ca să completăm seria.
- Lipseşte un volum ca să completăm setul.
- Pâinile se apreciază după volum şi înălţime.
- Se completează la volum cu apă pură.
- În mare taină mi-a căzut în mâini un volum cu publicistica lui Eminescu. De atunci spun mereu că este manualul meu fundamental de istorie. (Grigore Vieru)
» mai multe citate despre volum...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia