usca
- USCÁ, usúc, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A scoate sau a-şi pierde umiditatea printr-un procedeu mecanic, prin expunere la soare, la vânt, la foc etc.; a (se) zbici, a (se) zvânta. ♦ Expr. (Refl.) A i se usca gura (sau gâtul) ori a se usca de sete = a avea o senzaţie puternică de sete. (Absol.) Bea de usucă = bea foarte mult. ♦ Refl. (Despre ochi) A înceta să mai plângă; (despre lacrimi) a înceta să mai curgă. 2. Tranz. A deshidrata legume, fructe, peşte pentru a le putea conserva. 3. Refl. şi tranz. A-şi pierde sau a face să-şi piardă vlaga, a slăbi sau a face să devină slab, palid; p. ext. a (se) chinui, a (se) consuma. ♦ Refl. (Despre organe sau părţi ale corpului) A se atrofia. 4. Refl. (Despre plante, frunze, flori) A-şi pierde seva; a se veşteji, a se ofili. 5. Tranz. Fig. (Fam.) A stoarce pe cineva de bani; a ruina, a sărăci. 6. Refl. Fig. (Fam.) A suferi lipsuri, privaţiuni, a duce o viaţă grea. – Lat. exsucare.
- Sinonime: USCÁ vb. v. atrofia, calici, degenera, ruina, sărăci, scăpăta, seca.
- Sinonime: USCÁ vb. 1. a se zbici, a se zvânta, (înv. şi reg.) a se prăji. (Rufele s-au ~.) 2. v. deshidrata. 3. v. ofili. 4. a se împietri, a se întări, a se învârtosa. (Pâinea veche s-a ~.)
- Antonime: A (se) usca – a (se) jilăvi, a (se) umezi
- Antonime: A usca – a uda, a umezi
- Ortografie: uscá vb., ind. prez. 1 sg. usúc, 2 sg. usúci, 3 sg. şi pl. usúcă, 1 pl. uscăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. usúce
Exemple pentru usca
- Dacă pierzi vremea când este soare, vei usca orezul noaptea la lumina licuricilor.
» mai multe citate despre usca...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia