Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Detalii

dictionar roman englez

potoli


  1. POTOLÍ, potolesc, vb. IV. 1. Refl. şi tranz. A pierde sau a face să-şi piardă din intensitate, din tărie, din viteză etc.; a (se) linişti, a se domoli, a (se) calma, a (se) alina; a (se) îmblânzi. ♦ A înceta sau a face să înceteze un lucru început, o acţiune în desfăşurare etc.; a (se) încheia, a (se) sfârşi, a (se) termina. 2. Refl. (Despre foc sau o materie care arde) A arde mocnit. – Din scr. potuliti, bg. potulja.
  2. Sinonime: POTOLÍ vb. v. compensa, despăgubi, răs-plăti.
  3. Sinonime: POTOLÍ vb. 1. a (se) astâmpăra, a (se) calma, a (se) domoli, a (se) linişti, a (se) tempera, (pop.) a (se) molcomi, a (se) stâmpăra, (înv. şi reg.) a (se) prinde, (înv.) a (se) aşeza, (fig.) a (se) stinge. (Şi-a ~ setea.) 2. v. alina. 3. v. domoli. 4. v. calma. 5. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) linişti, a (se) stăpâni, a (se) tempera. (Te rog să te ~!) 6. v. cuminţi. 7. v. linişti. 8. v. tem-pera. 9. v. atenua. 10. v. înceta. 11. a amuţi, a dispărea, a înceta, a se linişti, a muţi, a se stinge. (Toate zgomotele s-au ~ în stradă.)
  4. Antonime: A (se) potoli – a (se) agita, a (se) întărâta, a (se) intensifica, a (se) stârni
  5. Antonime: A se potoli – a se alarma
  6. Ortografie: potolí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. potolésc, imperf. 3 sg. potoleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. potoleáscă
  7. //dexonline.ro/search.php?cuv=potoli

Exemple pentru potoli

  • Saăpăm fântâni în pământ uscat pentru a ne potoli setea şi trecem pe lângă izvorul cu apă limpede care este Dumnezeu. (Larry Crabb)
    » mai multe citate despre potoli...
Contact | Noutăţi | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro