dictionar roman englez

plasa


  1. PLASÁ, plasez, vb. I. 1. Tranz. A investi băni, valori etc.; a aloca. ♦ A vinde mărfuri, bunuri; a distribui, a repartiza (în schimbul unei sume de bani). 2. Tranz. A spune o vorbă la timpul sau la locul potrivit (în cursul unei discuţii). 3. Tranz. şi refl. A (se) aşeza, a (se) situa într-un anumit loc, spaţiu etc. ♦ Tranz. A procura cuiva o slujbă, o situaţie (bună). ♦ Refl. A se situa pe o poziţie; a lua atitudine. 4. Tranz. (Sport) A trimite, a îndrepta mingea către un punct determinat. – Din fr. placer.
  2. PLÁSĂ1, plase, s.f. I. 1. Împletitură cu ochiuri mare din fire textile, sintetice ori metalice, din care se fac diferite obiecte; obiect confecţionat dintr-o astfel de împletitură; fileu. ◊ Plasă pescărească = unealtă de pescuit formată dintr-o reţea de fibre textile sau din material plastic. ◊ Expr. A prinde (pe cineva) în plasă = a înşela, a amăgi, a seduce (pe cineva). 2. Împletitură cu ochiuri (din sfoară, sârmă etc.) care se aşează în spatele porţilor de joc (la fotbal, handbal, polo, hochei etc.) pentru a opri obiectul de joc (mingea, pucul etc.) şi pentru a pune în evidenţă cu uşurinţă marcarea punctului. II. 1. Parte dintr-o moşie în evul mediu, în Ţara Românească, cuvenită unui proprietar. 2. Subdiviziune a unui judeţ, în vechea împărţire administrativă a ţării; ocol. III. (Rar.) Limbă de cuţit; tăiş. – Din sl. plasa.
  3. PLÁSĂ2, plese, s.f. (Reg.) Fel de mâncare ce se serveşte la masă. – Din ngr. plási.
  4. Sinonime: PLÁSĂ s. v. ascuţiş, categorie, călcâi, chip, fel, gen, jgheab, lamă, latură, limbă, mâner, neam, plaz, plăsea, soi, sort, specie, staul, streaşină, talpă, tăiş, tip, varietate.
  5. Sinonime: PLÁSĂ s. I. 1. fileu, reţea. (~ la un năvod.) 2. v. fileu. 3. fileu. (~ la jocul de tenis.) 4. (TEHN.) paravan. (~ la războiul de ţesut.) 5. (TEHN.) plasa iţelor v. cocleţi; ostreţe (pl.), (~ la războiul de ţesut.) 6. v. păienjeniş. 7. v. sacoşă. II. (înv., în Mold.) ocol. (~ era o subdiviziune a judeţului.)
  6. Sinonime: PLASÁ vb. 1. v. amplasa. 2. v. posta. 3. a (se) pune, a (se) situa. (Articolul enclitic se ~ după nume.) 4. v. clasa. 5. v. investi. 6. v. vinde.
  7. Sinonime: PLĂSÁ vb. v. aplauda.
  8. Ortografie: plasá vb., ind. prez. 1 sg. plaséz, 3 sg. şi pl. plaseáză
  9. Ortografie: plásă (împletitură, împărţire administrativă, tăiş) s. f., g.-d. art. plásei; pl. pláse
  10. Ortografie: plásă (fel de mâncare) s. f., g.-d. art. plései; pl. plése
  11. //dexonline.ro/search.php?cuv=plasa

Exemple pentru plasa

Contact | Noutăţi | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro