masca
- MASCÁ, maschez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A(-şi) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o mască (1); a (se) măscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a împiedica să se vadă; a ascunde, a camufla. ◊ Fig. A ascunde ceva sub aparenţe înşelătoare, cu intenţia de a induce pe cineva în eroare; a disimula. – Din fr. masquer.
- MÁSCĂ, măşti, 1. Bucată de stofă, de mătase, de dantelă, de carton etc. (înfăţişând o faţă omenească sau figura unui animal) cu care îşi acoperă cineva faţa sau o parte a ei (pentru a nu fi recunoscut), lăsând numai ochii descoperiţi; obrăzar. ◊ Mască mortuară = mulaj în ghips al feţei unei persoane, făcut îndată după deces. ◊ Expr. A-şi scoate (sau a-şi arunca, a-şi lepăda etc.) masca sau a ridica (sau a lua, a smulge, a rupe) masca (cuiva) = a se arăta sub adevăratul aspect, a(-şi) da pe faţă firea sau intenţiile ascunse, a (se) dezvălui minciuna, înşelătoria (cuiva), a apărea sau a face să apară în adevărata lumină; a (se) demasca. ♦ Persoană mascată. ♦ Fig. Înfăţişare falsă. ♦ Expresie neobişnuită a feţei (provocată de o emoţie, de un sentiment puternic etc.) 2. Machiaj; p.ext. preparat cosmetic care se aplică pe faţă pentru întreţinerea tenului. ♦ Fizionomia unui actor machiat. 3. Dispozitiv care acoperă parţial sau total o persoană, un animal, un obiect pentru a le proteja, a le ascunde vederii. 4. Lucrare menită să ascundă vederii inamicului un obiectiv militar; adăpost individual săpat de fiecare soldat pe câmpul de luptă. – Din fr. masque, germ. Maske.
- Sinonime: MÁSCĂ s. 1. (înv. şi reg.) obrăzar, (înv.) mascaroană, (grecism înv.) muţună. (Purta pe faţă o ~.) 2. (înv.) mascaroană, (grecism înv.) muţună. (O ~ a ieşit de la bal.) 3. v. fizionomie.
- Sinonime: MASCÁ vb. v. ascunde, disimula, tăinui.
- Sinonime: MASCÁ vb. 1. (înv.) a se măscări. (Participanţii la bal s-au ~.) 2. v. camufla. 3. v. acoperi. 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a tăinui, (înv. şi reg.) a tăgădui, (înv.) a retăcea, (fig.) a acoperi. (Îşi ~ ignoranţa.)
- Antonime: A (se) masca – a (se) demasca
- Antonime: A masca – a demasca, a vădi
- Ortografie: mascá vb., ind. prez. 1 sg. maschéz, 3 sg. şi pl. mascheáză
- Ortografie: máscă s. f., g.-d. art. măştii; pl. măşti
Exemple pentru masca
- A schimbat mască după mască... dar niciuna de oxigen. (N. Petrescu-Redi)
» mai multe citate despre masca...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia