fascina
- FASCINÁ, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A atrage pe cineva în mod irezistibil cu privirea. 2. A produce cuiva o impresie deosebită prin însușiri (atrăgătoare) ieșite din comun; a captiva. – Din fr. fasciner, lat. fascinare.
- FASCÍNĂ, fascine, s.f. Mănunchi de nuiele sau de ramuri subțiri, legat din loc în loc cu sârmă, uneori umplut cu piatră, moloz sau pământ, folosit la întărirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor în regiunile mlăștinoase și la alte lucrări făcute în terenurile desfundate; fascie1 [Var.: fașínă s.f.] – Din it. fascina, fr. fascine.
- Sinonime: FASCINÁ vb. v. încânta.
- Ortografie: fasciná vb., ind. prez. 1 sg. fascinéz, 3 sg. și pl. fascineáză
- Ortografie: fascínă s. f., g.-d. art. fascínei; pl. fascíne
Exemple pentru fascina
- Nela, care nu suporta bărbații frumoși, considerându-i artificioși și cinici, simțise din prima clipă o atracție irezistibilă față de el, o fascina siguranța cu care se mișca printre ceilalți oameni, detașarea și calmul cu care privea lumea și pe el însuși, nimic nu părea să-l sperie și să-l oprească din drumul lui. «Cred că ăsta-i omul care-mi trebuie, își spuse ea chiar în clipa in care hotărîse să plece cu el în excursie, ce noroc că mi-a apărut în cale de la început. (Ion Băieșu)
» mai multe citate despre fascina...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia