canal
- CANÁL, (1) canaluri, (1, 2, 3) canale, s.n. 1. Albie artificială sau amenajată care leagă între ele două mări, două fluvii, un râu cu un lac etc. și care servește la navigație, la irigări sau la construcții hidrotehnice. ♦ Curs de apă îndiguit și drenat cu scopul de a-l face navigabil, de a preveni inundațiile etc. ♦ Cale de circulație pe apă (ținând loc de stradă) în orașele așezate la mare sau pe fluvii. ♦ Porțiune de mare situată între două țărmuri apropiate. 2. Conductă (construită din beton sau din tuburi îmbinate, din șanțuri sau rigole) destinată să transporte lichide, în diferite scopuri. 3. Formație organică în formă de tub, vas sau cale de comunicație în organismele animale sau vegetale (prin care circulă substanțele nutritive, secreții etc.). – Din fr. canal, lat. canalis.
- Sinonime: CANÁL s. 1. conductă, tub, (înv.) jgheab, sulinar. (~ pentru scurgerea unui fluid.) 2. (ANAT.) v. conduct. 3. (ANAT.) canal central v. canal epen-dimar; canal cohlear v. cohlee; canal ependimar = canal central; canal medular = canal rahidian; canal rahidian v. canal medular; canal urinar v. uretră.
- Ortografie: canál (geogr.) s. n., pl. canáluri/canále
- Ortografie: canál (conductă, vas în organismele animale, cale de transmitere audiovizuală) s. n., pl. canále
Exemple pentru canal
- Lady Robinson (veselă): Intrarea în port e liberă... Puteți intra cu viteză maximă... Ce stânci, doamnă? Cine v-a spus de stânci? Stâncile sunt departe, tocmai în Munții Stâncoși! Există un mic prag, dar nu e periculos. Ca să-l treceți trebuie să intrați cu viteză mare. Vă repet, nu e nici un pericol!... Cum? E singura dumneavoastră navă militară? Nu contează! Sunteți cumva în război cu vreo putere maritimă? Nu! (Pauză). Serios? N-ați purtat niciodată o bătălie navală. Înseamnă că vasul nu vă mai trebuie! Atunci accelerați! Fără frică! Înaintați pe canalul navigabil! Fără complexe, doamnă! Imaginați-vă că e un canal de televiziune! Imaginați-vă că navigați pe internet... (Valeriu Butulescu)
» mai multe citate despre canal...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia