atat
- ATÂT, ATÂTA, atâţi(a), atâtea, adv., pron. nehot., adj. nehot. I. Adv. (Mai ales în forma atât) 1. În asemenea măsură, aşa de mult, de tare, de bine, de scump etc. ◊ Expr. Atât..., cât... = în acelaşi grad, număr, preţ etc. ca şi... Atât..., cât şi... = şi..., şi...; nu numai..., ci (şi)... Tot atât = acelaşi lucru, totuna, egal; indiferent. Încă pe atât = dublu. 2. (Indică o gradaţie; în expr.) Cu atât mai bine (sau mai rău) = e mai convenabil (sau mai dezavantajos). Atât mi-a (sau ţi-a etc.) fost, se spune pentru a arăta ivirea iminentă a unei neplăceri, a unui pericol etc. Atât (numai sau doar) că... = numai că..., doar că..., cu singura deosebire că... Cu cât..., cu atât = pe măsură ce..., tot mai mult... Atât..., atât... = în măsura în care... 3. Numai acest (singur) lucru, mai mult nu. Eu atât îţi spun. II. Pron. nehot. (Mai ales în forma atâta) 1. (Înlocuieşte un nume sau o propoziţie, exprimând o măsură, o cantitate etc.) Cum dai merele...? – Atâta ! ◊ Expr. Nici atâta = şi mai puţin. Atâta(-i) tot sau atâta şi nimic mai mult = asta e ! cu asta am încheiat ! să nu aştepţi mai mult ! 2. (Înlocuieşte un singur sau ultim lucru care mai trebuie realizat) Atâta mai am de făcut. III. Adj. nehot. (Mai ales în forma atâta) 1. Care este aşa de mult, de tare, de bine etc. Atâta lume. ◊ Loc. adv. De atâtea ori = aşa de des, adeseori. 2. Care este numai acesta, care este ultimul. Atâta lucru pot să spun. ◊ Expr. Atâta lucru = lucru de nimic; motiv neînsemnat. [Gen.-dat.: atâtor şi atâtora] – Lat. eccum-tantum.
- Sinonime: ATÂT adv., interj. 1. adv. aşa. (Nu te grăbi ~.) 2. interj. v. ajunge.
- Ortografie: atât/atâta adv.
- Ortografie: atâta/atât pr. m., adj. m., pl. adj. atâţi/atâţia (sil. -ţia), pr. atâţia; f. sg. atâta, pl. atâtea; g. -d. pl. m. şi f. adj. atâtor/atâtora, pr. atâtora
Exemple pentru atat
- Cu atât mai bine pentru tine!
- Cu cât ştii mai multe, cu atât îmbătrâneşti mai repede!
- Este atât de scump acest pui de pinguin!
- Hai, joacă-te cu mine, sunt atât de plictisit!
- Nu ştiu cum să demonstrez având în vedere că este atât de evident.
- Sunt atât de gras!
- A venit atât ea cât şi sora ei.
- Ai să ajungi la spital dacă mai conduci atât de repede.
- Ar fi trebuit să refuzi o ofertă atât de inechitabilă.
- Cu cât are mai mult, cu atât vrea mai mult.
- Cu cât mai curând cu atât mai bine.
- Cu cât mai curând, cu atât mai bine.
- Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
- Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
- Cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine.
- Cu cât te gândeşti mai puţin la asta, cu atât mai bine.
- Cu cât te gândeşti mai puţin, cu atât mai bine.
- Cu cât vom fi mai mulţi, cu atât ne vom distra mai bine.
- Când suntem mici, totul pare atât de mare.
- Cântecul acesta este atât de emoţionant încât mă face sa plâng.
- N-au mai putut exista două suflete atât de sincere, nici gusturi atât de asemănătoare, nici sentimente atât de la unison, nici priviri atât de îndrăgostite ca ale lor. Şi acum erau ca nişte străini; nu, mai rău ca nişte străini, pentru că nu se mai puteau cunoaşte. Era o înstrăinare eternă. Când vorbea, îi auzea aceeaşi voce şi-i desluşea acelaşi suflet. (Jane Austen)
» mai multe citate despre atat...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia