asculta
- ASCULTÁ, ascúlt, vb. I. 1. Tranz. a-şi încorda auzul pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se strădui să audă. ♦ (Med.) A ausculta. ♦ A auzi. 2. Tranz. şi intranz. A fi atent la ceea ce se spune sau se cântă. ♦ Tranz. A examina oral un elev. ♦ Tranz. A audia un martor (într-un proces) 3. Tranz. A acorda importanţă celor spuse de cineva, a lua în consideraţie; a împlini o dorinţă, o rugăminte. ♦ Tranz. şi intranz. A da urmare, a se conforma unui ordin, unui sfat etc.; a face întocmai cum vrea cineva. – Lat. ascultare (= auscultare).
- Sinonime: ASCULTÁ vb. 1. v. auzi. 2. a audia, a urmări. (~ cu atenţie expunerea.) 3. v. audia. 4. a chestiona, a examina, a interoga, a întreba, (înv.) a prociti. (~ un elev.) 5. (MED.) a ausculta. (Medicul ~ cu stetoscopul.) 6. a înţelege. (Cine nu ~ de cuvânt o păţeşte.) 7. v. conforma. 8. v. îndeplini.
- Ortografie: ascultá vb., ind. prez. 1 sg. ascúlt, 3 sg. şi pl. ascúltă
Exemple pentru asculta
- Cine vorbeşte seamănă, cine ascultă culege.
- Nu ascultă de niciun sfat.
- Autenticitatea este abilitatea de a asculta ceea ce ne spune natura. A asculta nu e similar cu a nu face nicio greşeală, ci de a învăţa. (Gerard Depardieu)
» mai multe citate despre asculta...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia