speria
- SPERIÁ, spérii, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) umple de frică, de spaimă; a (se) înspăimânta, a (se) înfricoşa. ◊ Expr. (Refl.) Se sperie şi de umbra lui, se spune despre o fiinţă foarte fricoasă. 2. Tranz. A face ca o fiinţă sau un grup de fiinţe să se înfricoşeze (de o mişcare ori de o apariţie bruscă şi neaşteptată) şi să fugă; p. restr. a stârni un animal din culcuş. ◊ Expr. A-şi speria (sau a-i speria cuiva) somnul = a rămâne (sau a face să rămână) treaz, a nu mai putea (sau a face să nu mai poată) adormi. 3. Tranz. (Fam.) A uimi (prin splendoare, frumuseţe, calităţi). ◊ Loc. adj. şi adv. De speriat = ieşit din comun, uimitor; extraordinar. [Pr. : -ri-a] – Lat. *expavorere (< pavor).
- Sinonime: SPERIÁ vb. v. uimi, ului.
- Sinonime: SPERIÁ vb. 1. a se teme, (înv.) a se stidi, (arg.) a se târşi. (Nu mă ~ de nimic.) 2. v. îngrijora. 3. (prin Mold.) a se sâi. (Calul s-a ~.) 4. a (se) intimida, (rar) a (se) timora. (Îl ~ greutatea rolului.)
- Ortografie: speriá vb. (sil. -ri-a), ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. spérii, 3 sg. şi pl. spérie (sil. -ri-e), 1 pl. speriém; ger. speriínd (sil. -ri-ind)
Exemple pentru speria
- Pedepsele servesc pentru a-i speria pe cei care nu vor să comită păcate. (Karl Kraus)
» mai multe citate despre speria...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia