dictionar roman englez

orb


  1. ORB1 s.n. (În sintagma) Orbul găinilor (sau găinii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifestă prin imposibilitatea de a vedea seara după apusul soarelui; p. ext. miopie. ◊ Expr. A avea orbul găinilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. – Din orbi (derivat regresiv).
  2. ORB2, OÁRBĂ, orbi, oarbe, adj. 1. (Adesea substantivat) Lipsit de simțul văzului, care nu vede (deloc). ◊ Expr. A nimerit orbul Brăila sau nimeresc orbii Suceava, se spune pentru a încuraja pe cel care șovăie să se ducă într-un loc necunoscut de teamă că nu va nimeri. A se bate ca orbii = a se bate foarte tare. 2. Fig. Care nu admite alte păreri, 3. Fig. Care pare să acționeze fără discernământ; a cărui rațiune e întunecată, tulburată de o pasiune, lipsit de clarviziune; p. ext. de temut, fioros. ♦ Complet, total. ♦ Care denotă lipsă de inteligență, de reflecție, de perspicacitate. 4. Fig. Lipsit de lumină; întunecos, întunecat. 5. (În sintagmele) Fereastră oarbă sau geam orb = adâncitură în perete, de forma unei ferestre, făcută cu scop arhitectonic. Sobă oarbă = motiv ornamental de forma unei sobe; sobă care are gura în a doua cameră. Dușumea oarbă = dușumea de scânduri brute așezate distanțat, peste care se montează parchetul. Cartuș orb = cartuș fără proiectil, folosit la exerciții, la parade, la demonstrații etc. Cameră oarbă = cameră fără ferestre, destinată unor scopuri speciale (în fizică, în medicină etc.). Puț orb = puț de mină care nu are ieșire directă la suprafață. – Lat. orbus.
  3. Sinonime: ORB s. v. cârtiță, sobol.
  4. Sinonime: ORB adj., s. 1. adj., s. nevăzător, (pop.) chior, orbeț. (Asociația ilor.) 2. adj. întunecat, întunecos. (Felinare oarbe.)
  5. Sinonime: ORB adj. v. complet, deplin, desăvârșit, infinit, nemărginit, sărac, slab, total.
  6. Antonime: Orb – văzător
  7. Ortografie: orb adj. m., pl. orbi; f. sg. oárbă, pl. oárbe
  8. Ortografie: orb s. n.
  9. //dexonline.ro/search.php?cuv=orb

Exemple pentru orb

  • Dacă un orb va urmări să conducă un alt orb, atunci fără îndoială există pericolul de a cădea amândoi în prăpastie. (Yoga Swami)
    » mai multe citate despre orb...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro