dictionar roman englez

orar


  1. ORÁR1, orare, s.n. Veșmânt bisericesc în formă de fâșie lungă și îngustă de lână, de mătase sau de bumbac, purtat pe umăr de diacon în timpul slujbei religioase. – Din sl. orari, lat. orarium.
  2. ORÁR2, -Ă, orari, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care arată orele; privitor la ore; care se face sau se calculează pe timp de o oră. ◊ Diferență orară = diferența de timp marcată de două ceasornice situate pe longitudini diferite ale Pământului. (Înv.) Cerc orar = median ceresc. 2. S.n. Program al unei activități împărțit pe ore și repetat periodic; (concr.) tabel, grafic care indică programul în ore al unei activități; orele de plecare și de sosire ale unui tren, vapor, autobuz. ♦ Spec. Program săptămânal pe baza căruia se desfășoară activitatea didactică în școli și în facultăți. 3. S.n. (Înv.) Instrument care indică timpul; ceasornic. ♦ (Curent) Acul mic al ceasului, care indică orele. – Din fr. horaire, lat. horarius.
  3. Sinonime: ORÁR s. program. (~ de funcționare al unui magazin.)
  4. Sinonime: ORÁR s. v. ceas, ceasornic.
  5. Ortografie: orár adj. m., pl. orári; f. sg. oráră, pl. oráre
  6. Ortografie: orár (veșmânt bisericesc, ceasornic, program) s. n., pl. oráre
  7. //dexonline.ro/search.php?cuv=orar

Exemple pentru orar

  • Cred că întotdeauna murim după un orar stabilit. Timpul e măsurat diferit pentru fiecare dintre noi, însă murim după cum ne-a fost scris... (Maurice Bejart)
    » mai multe citate despre orar...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro