Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Detalii

dictionar roman englez

nevoie


  1. NEVÓIE, nevoi, s.f. 1. Ceea ce se cere, se impune să se facă; trebuinţă, necesitate, cerinţă; spec. chestiune, situaţie, afacere a cărei rezolvare are caracter urgent, presant. ◊ Loc. adj. şi adv. (Astăzi rar) De nevoie = (strict) necesar, trebuincios, util. ◊ Loc. adv. La nevoie = în caz de trebuinţă; când trebuie, când este necesar. ◊ Expr. De voie, de nevoie = vrând-nevrând, silit. A avea (sau a fi) nevoie de cineva (sau de ceva) = a(-i) fi necesar, trebuincios, util cineva (sau ceva). A avea (sau a fi) nevoie să... = a considera sau a fi necesar să... A-şi face nevoile = a defeca (şi a urina). (Pop. şi fam.) Zor-nevoie = cu orice preţ, neapărat. ♦ (Înv.; la pl.) Treburi, afaceri. ◊ Expr. A-şi căuta de nevoi = a se îngriji de propriile sale interese şi obligaţii, fără a se amesteca în lucruri care nu-i privesc; a-şi vedea de treabă. 2. Stare de sărăcie, de lipsă, de mizerie în care se află cineva; stare de jena financiară. ♦ (Pop.) Epitet dat unui om sărac, neajutorat sau care nu ştie să se descurce; sărăcie. 3. Ceea ce provoacă cuiva o suferinţă materială sau morală, un necaz, o nenorocire; (la pl.) greutăţi, încercări, vicisitudini pe care le are de suportat cineva. ◊ Loc. adj. (Pop.) De nevoie = care provoacă neplăceri, necazuri; dificil, buclucaş. ◊ Expr. A ieşi (sau a scăpa) din nevoie sau a scăpa (ori a se ridica) deasupra nevoii = a scăpa de griji, de necazuri, de sărăcie. A fi mâncat de nevoi = a suferi multe necazuri, lipsuri. (Pop.) A fi de nevoie sau a face cuiva nevoie = a pricinui cuiva necazuri. La (vreme de) nevoie = în împrejurări grele; la necaz.. În nevoie (de ceva) = lipsit (de ceva); în lipsă, în suferinţă. ♦ Primejdie, pericol. ◊ Expr. Cu vai-nevoie = cu mare greutate. 4. (Înv.) Constrângere. ◊ Loc. adv. (Curent) De nevoie = fără voie, constrâns, silit (de împrejurări). (Înv.) De (sau din) nevoia cuiva (sau a ceva) = din cauza... 5. (Pop.) Lucru, fapt ieşit din comun, care miră, uimeşte; ciudăţenie, minunăţie; drăcovenie, drăcie. ◊ Loc. adv. (Fam.) Nevoie mare = (exprimând ideea de superlativ) straşnic, grozav. ♦ (Fam., art.; în exclamaţii şi imprecaţii) Dracul, naiba. [Pr.: -vo-ie] – Din sl. nevolja.
  2. Sinonime: NEVÓIE s. v. ameninţare, bir, constrân-gere, dare, epilepsie, forţă, impozit, pericol, primejdie, silă, silnicie, tribut, violenţă.
  3. Sinonime: NEVÓIE s. 1. v. cerinţă. 2. v. trebuinţă. 3. ne-cesitate, trebuinţă, (înv. şi pop.) treabă, (înv. şi reg.) lipsă. (Material didactic pentru ile şcolii generale.) 4. (la pl. art.) v. necesităţile. 5. v. să-răcie. 6. v. dificultate. 7. v. încercare. 8. v. necaz.
  4. Ortografie: nevóie s. f., art.nevóia, g.-d.art. nevóii; pl. nevói
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=nevoie

Exemple pentru nevoie

Contact | Noutăţi | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro