formula
- FORMULÁ, formulez, vb. I. Tranz. A da o formă precisă unui gând, unei idei, unei hotărâri etc., a exprima prin cuvinte. – Din fr. formuler.
- FORMÚLĂ, formule, s.f. 1. Enunț precis al regulii de urmat pentru efectuarea unei anumite operații; expresie precisă, generala și invariabilă a unei idei, a unei relații, a unei legi etc. (care se poate aplica mai multor cazuri particulare). ◊ Formulă de politețe = formă convențională de exprimare, consacrată prin uz, cu care te adresezi unei autorități sau unei persoane. ♦ Frază-tip folosită oral în anumite ocazii sau care, scrisă, cuprinde termenii expreși în care trebuie redactat un act, o sentință etc. 2. Relație alcătuită din litere, cifre și semne matematice, constituind o identitate în care unul dintre membri este considerat ca expresie a celuilalt sau ca regulă de urmat pentru a calcula valoarea celuilalt. 3. Expresie în simboluri chimice care reprezintă compoziția calitativă și cantitativă a moleculei unei substanțe. 4. Parolă. 5. Mijloc, soluție. – Din fr. formule, lat. formula.
- Sinonime: FORMÚLĂ s. 1. enunț. (O ~ matematică.) 2. parolă. (Nu cunoaște ~.)
- Sinonime: FORMULÁ vb. 1. a exprima, a pronunța, a rosti, a spune, a zice. (A ~ următoarea opinie ...) 2. v. ex-prima. 3. v. enunța. 4. v. emite. 5. v. redacta.
- Ortografie: formulá vb., ind. prez. 1 sg. formuléz, 3 sg. și pl. formuleáză
- Ortografie: formúlă s. f., g.-d. art. formúlei; pl. formúle
Exemple pentru formula
- Se indică formula exactă a produsului.
- Justiția română rămâne un bastion al corupției. Nu cunosc formulă de adresare mai nepotrivită decât "onorată instanță". (Valeriu Butulescu)
» mai multe citate despre Formula...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia