dictionar roman englez

cita


  1. CITÁ, citez, vb. I. Tranz. 1. A menționa, a indica, a numi pe cineva sau ceva (pentru a face cunoscut, pentru a confirma etc. ceva); a reaminti o faptă, o întâmplare care trebuie să servească de exemplu. 2. A reproduce întocmai ceea ce a spus sau a scris cineva; a da un citat. 3. A chema pe cineva înaintea unei instanțe judecătorești în calitate de parte într-un proces, de martor sau de informator. – Din fr. citer, lat. citare.
  2. Sinonime: CITÁ vb. 1. v. aminti. 2. v. reproduce. 3. (JUR.) a chema, a invita, (înv., în Transilv.) a soroci. (L-a ~ la proces, în fața instanței.)
  3. Ortografie: citá vb., ind. prez. 1 sg. citéz, 3 sg. și pl. citeáză
  4. //dexonline.ro/search.php?cuv=cita

Exemple pentru cita

  • Nu vreau să cred că suferințele sanctifică și că înfrângerile sunt necesare. De ce ar trebui să ne apropiem de adevăr numai plini de răni? De ce ar trebui să fim sfâșiați de un vultur ca să avem curaj? Oare fericirea nu e aptă să ne învețe ceea ce ne învață suferința? Nu există un drum spre artă și spre noi înșine care să nu treacă prin infern? Nu poate ajunge la cer cine n-a străbătut pământul și iadul, scria Goethe. Dar îl putem cita liniștiți? Trebuie să ne temem de fericire, dacă vrem să atingem înălțimile din noi? (Octavian Paler)
    » mai multe citate despre Cita...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro