Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Detalii

dictionar roman englez

asocia


  1. ASOCIÁ, asociez, vb. I. Refl. A se uni, a se grupa cu cineva pentru atingerea unui scop comun. ♦ Refl. şi tranz. A lua parte sau a face să ia parte, împreună cu alţii, la o acţiune, la o iniţiativă etc. [Pr.: -ci-a] – Din fr. associer, lat. associare.
  2. Sinonime: ASOCIÁ vb. 1. a se grupa, a se însoţi, a se întovărăşi, a se uni, (înv. şi pop.) a se prinde, (reg.) a se ortăci, (Mold. şi Transilv.) a se însâmbra, (prin Transilv.) a se soţi, (înv.) a intra. (Vino să te ~ cu mine.) 2. a (se) înlănţui, a (se) lega. (Idei care se ~ între ele.)
  3. Antonime: A (se) asocia – a (se) disocia
  4. Ortografie: asociá vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. asociéz, 3 sg. şi pl. asociáză, 1 pl. asociém (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. asociéze; ger. asociínd (sil. -ci-ind)
  5. //dexonline.ro/search.php?cuv=asocia

Exemple pentru asocia

  • De la apariţia ştiinţei moderne, omenirea a trăit de pe urma eforturilor conjugate ale ştiinţei şi spiritualităţii, socotite drept două surse importante ale cunoaşterii şi bunăstării. Uneori, relaţia a fost strânsă – un fel de prietenie –, în vreme ce în alte momente a fost marcată de răceală, mulţi găsind că cele două sunt incompatibile. Astăzi, ştiinţa şi spiritualitatea au posibilitatea de a deveni mai apropiate ca oricând şi de a se asocia într-o întreprindere care are potenţialul de a ajuta omenirea să se confrunte cu provocările care o aşteaptă. Fiecare dintre noi, ca membru al familiei oamenilor, ar trebui să răspundem obligaţiei morale de a face posibilă o asemenea colaborare. Aceasta este pledoaria mea de suflet. (Dalai Lama)
    » mai multe citate despre asocia...
Contact | Noutăţi | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2025 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc şi informaţii puse la dispoziţie de DEX online şi Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro