dictionar roman englez

micșora


  1. MICȘORÁ, micșorez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) face (mai) mic (ca dimensiune, volum, durată, intensitate etc.); a (se) diminua, a (se) mici. ♦ Tranz. (mat.) A da unui număr o valoare mai mică decât o are. 2. Tranz. A reduce, a scădea prețul, valoarea etc.; spec. a reduce ca număr, ca plafon etc. [Var.: (înv. și pop.) micșurá vb. I] – Din micșor.
  2. Sinonime: MICȘORÁ vb. v. diminua, înjosi, scădea, smeri, umili.
  3. Sinonime: MICȘORÁ vb. 1. v. descrește. 2. a (se) diminua, a (se) reduce, a (se) ușura. (A ~ încărcătura unei nave.) 3. a (se) mici, a (se) reduce, a scădea. (S-a ~ rația.) 4. v. scurta. 5. v. reduce. 6. v. împuțina. 7. a descrește, a se mici, a se reduce, a scădea, a se scurta. (Toamna, ziua se ~.) 8. v. încetini. 9. v. atenua. 10. a reduce, (înv. fig.) a îngusta. (A ~ valoarea a ceva.) 11. a lăsa, a reduce, a scădea. (A mai ~ din preț.) 12. v. ieftini. 13. a reduce, a scădea, (fig.) a îndulci. (I-a mai ~ pedeapsa, sentința.)
  4. Antonime: A (se) micșora – a (se) lungi, a (se) mări, a crește, a spori, a (se) urca
  5. Antonime: A micșora – a majora
  6. Ortografie: micșorá vb., ind. prez. 1 sg. micșoréz, 3 sg. și pl. micșoreáză
  7. //dexonline.ro/search.php?cuv=micsora

Exemple pentru micșora

  • În cazul unui rău mare, un remediu mic nu dă un rezultat mic; un remediu mic nu dă pur și simplu nici un rezultat! (John Stuart Mill)
    » mai multe citate despre mic...
Contact | Noutăți | Unelte gratuite

Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia

www.ro-en.ro trafic.ro