dezveli
- DEZVELÍ, dezvelesc, vb. IV. L Tranz. și refl. A da la o parte, a îndepărta din jurul cuiva, de pe cineva sau ceva, sau de pe sine o învelitoare; a (se) descoperi. ♦ Tranz. Spec. A despacheta. ♦ Tranz. A da jos acoperișul de pe o casă. ♦ Tranz. A inaugura un monument, o statuie etc. (îndepărtând învelitoarea care le acoperea). 2. Tranz. Fig. A face să apară, a lasa să se vadă; a arăta. ♦ Refl. (Rar) A apărea în față cuiva; a se înfățișa. 3. Tranz. și refl. Fig. A (se) da în vileag; a (se) trăda. 4. Refl. (Despre mugurii și bobocii plantelor; p. ext. despre plante; adesea fig.) A se deschide. – Dez- + [în]veli.
- Sinonime: DEZVELÍ vb. v. apărea, arăta, confesa, declara, desface, desfășura, destăinui, dezvălui, divulga, ivi, împărtăși, încre-dința, înfățișa, mărturisi, revela, spo-vedi, spune, trăda.
- Sinonime: DEZVELÍ vb. 1. a (se) descoperi, (rar) a (se) dezvălui, (Ban.) a (se) descutropi, (Olt. și Ban.) a (se) destruca. (Era învelit și s-a ~ în somn.) 2. a inaugura. (A ~ un monument.)
- Antonime: A (se) dezveli – a (se) acoperi, a (se) înveli
- Ortografie: dezvelí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dezvelésc, imperf. 3 sg. dezveleá; conj. prez. 3 sg. și pl. dezveleáscă
Exemple pentru dezveli
- Couldn't select: Table './citatep_citatepedia/citatepedia' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia