fractura
- FRACTURÁ, fracturez, vb. I. Tranz. și refl. A(-și) frânge, a(-și) rupe un os, p.ext. un membru al corpului; a produce sau a suferi o fractură. – Din fr. fracturer.
- FRACTÚRĂ, fracturi, s.f. 1. (Med.) Ruptură a unui os sau a unui cartilaj, p.ext. a unui membru al corpului. 2. (Tehn.) Suprafață neregulată rezultată la ruperea sau la spargerea unui obiect. ♦ (Geol.) Falie. – Din fr. fracture, lat. fractura.
- Sinonime: FRACTURÁ vb. (MED.) a (-și) frânge, a(-și) rupe. (Și-a ~ un os.)
- Sinonime: FRACTÚRĂ s. (MED.) ruptură, (pop.) frântură. (~ unui os, a unui membru.)
- Ortografie: fracturá vb., ind. prez. 1 sg. fracturéz, 3 sg. și pl. fractureáză
- Ortografie: fractúră s. f., g.-d. art. fractúrii; pl. fractúri
Exemple pentru fractura
- Infidelitatea emoțională în dragoste pornește de la o infatuare a minții unuia dintre parteneri de a încerca noi experiențe de extaz extrarelațional în stimularea și diversificarea egoismului personal. E ca și cum în lumea asta ticsită de obstacole ai încerca cele din urmă extazuri multiplicate care ți-au fost anume sortite. Dacă nu poți elimina acest strat superficial al gândirii din interior, te afli deja în imposibilitatea de a-ți (re)direcționa sentimentul intens către cel de lângă tine. Lăuntric, suferi o fractură a unui fenomen complex care se destramă între suferință și boală ceva mai târziu. (Camelia Oprița)
» mai multe citate despre fractura...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia