filtru
- FÍLTRU1, filtre, s.n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ◊ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaț; p. ext. cafea obținută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele. [Pl. și.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.
- FÍLTRU2, filtre, s.n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.
- Sinonime: FÍLTRU s. șvarț, (rar) cafea nemțească. (A băut un ~.)
- Ortografie: fíltru (aparat, sistem tehnic, băutură) s. n., art. fíltrul; pl. fíltre
Exemple pentru filtru
- Când ne uităm la o pesoană, în realitate nu vedem aceea persoană: gândim doar că o vedem. Ceea ce vedem e ceva ce am fixat în mintea noastră. Primim o impresie și rămânem cu aceea impresie, continuând să vedem aceea persoană printr-un filtru al acelei impresii. Și asta o facem cam cu totul. (Anthony de Mello)
» mai multe citate despre filtru...
Acest site este bazat pe Lexica © 2004-2024 Lucian Velea
Pe această pagină se găsesc și informații puse la dispoziție de DEX online și Citatepedia